Publicaties
Artikel

Mobiele bezoeker: mobiele of volledige website tonen?

Door: Wendy Thio

Steeds meer bedrijven bieden naast een reguliere website ook een mobiele website of een app aan. Maar hoe en wanneer bedien je de bezoekers met deze verschillende opties? Begin je direct met de geoptimaliseerde mobiele website, de volledige reguliere website of wellicht geen van beide?

Hieronder een aantal tips & voorbeelden hoe je de bezoeker met deze verschillende startpunten kunt bedienen.

1. Direct een keuze maken

Een veel voorkomende manier om een mobiele site of app te communiceren is middels een introductiepagina of wel een ‘splash’ pagina genoemd. De bekende ‘splash’ pagina geeft de bezoeker de mogelijkheid om de website bijvoorbeeld in HTML of Flash te bekijken. Inmiddels zien we dit steeds meer op mobiele devices verschijnen, waarbij de bezoeker een keuze moet maken tussen de mobiele site, volledige (reguliere) site en/of app.

Een bekend nadeel van een ‘splash’ pagina is dat er een grotere kans bestaat dat bezoekers voortijdig afhaken, omdat men het lastig vindt om direct een keuze te maken. Daarnaast kan het zijn dat de pagina niet voldoet aan de verwachtingen van de bezoeker, doordat dieperliggende pagina’s (deeplinks) niet meteen bereikbaar zijn. Aan de andere kant is het een voordeel dat het een lichte pagina is om te laden, waarbij je alle opties kunt aanbieden.

Voorbeeld keuze maken voor een app
Voorbeeld keuze maken voor een app

2. Standaard de mobiele website tonen

Sommige websites kiezen ervoor om standaard de mobiele site te laten verschijnen, wanneer bezoekers via een mobiel device binnenkomen. Dit kan een voordeel zijn omdat je de keuze uit handen van de bezoeker neemt. Doorgaans zijn mobiele sites functioneler ingericht en geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Vandaar dat een meerderheid van deze websites vaak een beknoptere versie van de reguliere site omvat. Het nadeel hiervan, net als bij introductiepagina’s, is dat het bereiken van deeplinks niet altijd meer mogelijk is doordat deze pagina niet bestaat in mobiele sites.

Een voorbeeld is de website van Carglass. Deze start met de mobiele homepagina (ongeacht via welke link de bezoeker binnenkomt). Dit betekent dat de Google link van Carglass: ‘ANWB ledenvoordeel’ via mobiel niet meer bereikbaar is omdat deze niet bestaat in de mobiele site.

Voorbeeld Carglass
Voorbeeld Carglass

In de praktijk blijkt dat niet alle bezoekers een geforceerde mobiele website aangenaam vinden. Mobiele bezoekers kiezen in 65 % van de gevallen voor de gewone website en slechts 35% kiest voor de mobiele website. Enkele bezoekers stellen zelfs hun mobiel in als desktop device, zodat de volledige site altijd als eerst wordt getoond.

3. Standaard de volledige website tonen

Een 3e optie is om altijd de volledige website te laten zien. Het voordeel hiervan is dat deeplinks altijd bereikbaar zijn. Het is belangrijk om te communiceren dat er naast de reguliere website, ook een geoptimaliseerde website voor mobiele devices of een app beschikbaar is. Houd er wel rekening mee dat de volledige homepagina te zwaar kan zijn om te laden voor een mobiel device.

Booking.com begint altijd met de volledige website, maar biedt wel direct bovenaan de pagina de optie om de mobiele site te bezoeken of de app te downloaden. Dit hanteren zij tevens vanuit Google Adwords. Het is daarom belangrijk om ook je SEA te optimaliseren voor mobiel.

Voorbeeld Booking.com
Voorbeeld Booking.com

Crosslinken naar mobiele site, reguliere site of app

Laat de bezoeker zien dat er meer is dan de reguliere website. Het is een gemiste kans als je de bezoeker er niet op attendeert dat er verschillende keuze’s zijn. De ANWB heeft een reguliere site, een mobiele site en een app. Zij laten echter kansen liggen om deze verschillende kanalen onder de aandacht te brengen. Vanuit de volledige website wordt er niet gewezen op de mobiele site of de app. Via google is de mobiele site ook niet te vinden en de mobiele site wijst ook niet op de app.

Voorbeeld ANWB
Voorbeeld ANWB

Beperkingen met responsive design

Houd er rekening mee dat het lastig is om in een responsive design website de bezoeker te voorzien van een link naar de volledige website. In responsive design past de website zich namelijk automatisch aan, aan de schermgrootte van het betreffende device. Een goed responsive design laat geen pagina’s achterwege in de mobiele variant, maar dit betekent niet dat de bezoeker geen behoefte heeft om de volledige website te bekijken.

Slot

Bij het bepalen hoe te beginnen: de mobile site, de reguliere site of een introductiepagina is voor elke doelstelling anders. Elke variant heeft zijn voor- en nadelen. Ik ben erg benieuwd naar de overwegingen die jullie maken bij het bepalen van een mobiel startpunt.

Wendy Thio
Wendy Thio

Als User Experience Designer stelt Wendy de wensen van de gebruikers en businessdoelstellingen voorop bij het ontwerpen van websites en webapplicaties. Zij maakt de vertaalslag van het concept naar navigatie modellen en wireframes. Haar kracht ligt in het ontwerpen van creatieve, sterk converterende oplossingen waarbij zij de gebruiksvriendelijkheid van de site waarborgt. Wendy werkt sinds 2010 voor Jungle Minds. Daarvoor was zij werkzaam bij RHBM, waar zij begin 2007 startte als interactie ontwerper. Wendy is afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam in Interactieve Media. Vanuit Jungle Minds is Wendy betrokken bij het ontwerpen en verbeteren van de conversie van diverse online shops en sales gedreven websites. Zo heeft ze de online shops verbeterd van oa. Bugaboo (international), Eurorelais (vakantiehuisjes.nl), ABNAMRO, delen van Wehkamp.nl, de fondsenwervingsite van KWF, Schiphol.nl, TNT en de website van online verzekeraar Ditzo.