Publicaties
HomePublicatiesColumns

Facts In, Garbage Out

By: Joost Steins Bisschop

De bron. Letterlijk zei de Nederlandse acteur Nasrdin Dchar op 30 september in zijn toespraak bij ontvangst van zijn Gouden Kalf: “Drie dingen zijn voor mij heel belangrijk. Dromen, dat wil ik heel graag tegen de jonge mensen zeggen, dat het belangrijk is om te dromen, en dat je als je straks 80 bent en terugkijkt op je leven je in ieder geval zeker weet dat je alles uit je leven gehaald hebt en geen spijt krijgt dan de dingen die je niet gedaan hebt. Dit kalf staat ook voor het overwinnen van angsten.

“Want die heb ik nogal en afgezien dat ik die heb heeft helaas ook Nederland die, we worden tegenwoordig geïnjecteerd met angst, een paar maanden geleden las ik een artikel waarin onze minister Verhagen aangaf dat het heel begrijpelijk is, de angst voor buitenlanders. Nou meneer Verhagen, en met u ook Geert Wilders, en met u al die mensen die achter u staan, ik ben een Nederlander, ik ben heel trots met Marokkaans bloed, ik ben een moslim, en ik heb een fokking gouden kalf in mijn hand. We zijn zo fokking bang. Deze Gouden Kalf staat ook voor de liefde en de passie want zonder passie en liefde was deze film nooit geweest”.

En vervolgens werden vrienden genoemd, pappa en mamma, en Meson, en het nichtje van zes dat gaat afzwemmen en Nasrdin belooft dat hij er bij zal zijn.

Twee citaten

Het citaat 1. Een week later, op vrijdag 7 oktober zegt Herman Brusselmans in ‘Reyers laat vrijdag’ op de Belgische tv, letterlijk: “Deze week was er ook de uitreiking van de gouden kalveren… en de beste acteur heeft dan een speech gegeven wat veel heeft los gemaakt in Nederland en mij stond het niet aan omdat het zonder humor was en zijn laatste zinnetje was ‘wees maar fucking bang voor ons, ik ben een moslim, ik ben een Marrokaan’ en het was er echt met de voorhamer in”.

Het citaat 2. Een dag later, in ‘Dit was het Nieuws’ zegt gast Willem Beukelaar letterlijk: “Ik had er wel wat moeite mee. Om nu zo ver te gaan, om ons allemaal een schuldgevoel aan te praten en dat iedereen daar heel hard voor gaat klappen daar heb ik moeite mee, en dat heb ik ook. Het ging op een gegeven moment alleen nog maar over de Islam en hoe slecht wij voor de mensen zijn”.

Raoul Heertje zegt: “Hij heeft Wilders helemaal niet genoemd”.

Nymf van de interpretatie

Het is één bron, één toespraak, die op één plaats werd gegeven en integraal op YouTube staat. En vervolgens gaat de nymf van de interpretatie er mee aan de haal en ontstaan er vele waarheden over een en dezelfde gebeurtenis. Iedereen zwamt over transparantie, het is zinloos. Het is waar, de bronnen zijn inzichtelijker dan ooit. Maar de zwakke plek in de keten is de mens. Onze geest is zo transparant als een bemodderd en bevroren vergiet, en werkt volgens het principe van FIGO. Facts In, Garbage Out.

Joost Steins Bisschop
Joost Steins Bisschop

Joost heeft na zijn studie Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam twintig jaar gewerkt als werknemer en ondernemer. Hij is oprichter van SPC-bedrijven en New Media Marketplace en is internetpionier. In 1995 wordt hij columnist bij Assurantie Magazine, waar iedere twee weken verzekeringssites werden beoordeeld. Sinds 1999 is hij columnist bij Het Financieele Dagblad. Aanvankelijk twee-wekelijks, vanaf 2008 wekelijks. Hij is auteur van de boeken 'Chatten met je dochter', en 'Wie weet of het waar is' en mede auteur van De Internet Scorecard™. Laatstgenoemde staat nu al een aantal jaar in de top-100 van management boeken. Joost is jurylid van de Thuiswinkel Awards in zowel de Nederlandse als de Europese jury. Ook is hij docent op Beeckestijn (Digitale Interactieve Marketing) en Nijenrode (post doctoraal). Op vrijdag is hij leraar op een basisschool (groep 6, 7 en 8, plus klasjes, schaken, wiskunde en Frans).