Artikel

Designing the design system

7 mei 2019 | Door Timo Blom

“Bouw een toonaangevende, volledig gecentraliseerde en interne digitale competentie. From scratch.”

Met deze vraag klopte LeasePlan aan bij Jungle Minds, en nog geen jaar later was ze er: LeasePlan Digital, een intern, cross-functioneel team van meer dan 100 mensen. Door Jungle Minds opgezet en begeleid om de digitale propositie in meer dan 20 landen te implementeren. Wil je meer weten over wat we voor LeasePlan hebben gedaan, lees dan hier de case.

LeasePlan Digital is onderhand twee jaar verder en na een extreem snelle groei, productontwikkeling, het uitrollen van nieuwe functionaliteiten en de optimalisatie ervan is er behoefte aan een solide, future proof design systeem. Dit design systeem stelt LeasePlan in staat design op schaal effectief en consistent toe te passen in het hele digitale landschap, voor een naadloze klantervaring door alle producten van LeasePlan, wereldwijd.

A design system is a collection of reusable components, guided by clear principles and standards, that can be assembled together to build any number of products consistently. A design system can actually help you increase your business efficiency and can help you to apply design at scale.

LeasePlan & Jungle Minds weer samen

De nieuwste samensmelting van LeasePlan Digital en Jungle Minds is Velocity, een klein dedicated team om het design systeem op te zetten. Samen werken we, op basis van de bestaande versie, aan het herontwerpen en bouwen van het nieuwe design systeem.

Het design van het systeem

Na twee jaar productontwikkeling zijn er nogal wat producten en services gemaakt door veel verschillende teams. Om hier grip op te krijgen begon het team met het verzamelen en categoriseren van alle ontworpen en geïmplementeerde producten. Stap 2 was het bepalen van de stakeholders en hen bij het project te betrekken. De volgende fase was het vaststellen van de belangrijkste topics voor 2019, welke allemaal in een roadmap verwerkt zijn.

De schaalbare fundering voor het design van het design systeem (ja, je leest het goed) is ontworpen in Sketch, gekoppeld in Abstract als library. Zo gebruiken alle teams dezelfde stijlelementen, componenten, design principles en documentatie: iedereen spreekt hier dezelfde design language.

Wat wij geleerd hebben

De faciliterende rol

We hebben het design systeem niet voor onszelf ontworpen: andere mensen binnen de organisatie zullen hiermee gaan werken. Neem dus een faciliterende rol aan, want alleen zo krijg je support van de toekomstige gebruikers.

Demo, demo, demo

Iedere week een demo! Betrek het hele team hierbij om zo draagvlak te creëren en inhoudelijke feedback op te halen. Hoe meer feedback, hoe beter het eindproduct.

Begin klein

Belangrijk punt: begin klein. Zo creëer je snel een solide basis, waar je later op kan doorontwikkelen. Bijkomend voordeel is dat je op korte termijn aan de organisatie kan laten zien welke waarde je als team toevoegt.

Spread the word

Naast het creëren van het nieuwe design systeem heeft het team ook een concept neergezet waar Velocity als transparant product wordt gepresenteerd.

Voor LeasePlan is dit intern een perfect design handboek, maar daarnaast is het ook voor de rest van de wereld een geweldige bron van informatie. Een openbare website waar iedereen (in- en extern) direct een toolkit tot hun beschikking heeft, waarin ze in één oogopslag de design principes van LeasePlan kunnen inzien, welke componenten met bijbehorende (REACT) code er zijn en welke stijlelementen zoals kleur en typografie bij het merk horen.

Gluren bij de buren was nog nooit zo makkelijk.