Artikel

#Goodreads van september

5 oktober 2018 | Door Sadie-Jane Giles

Het allerbeste van september

In de nasleep van het Jungle Minds uitje naar Kroatië is er weer heel wat food for thought voorbij gekomen. Hierbij het beste uit ons #goodreads SlackChannel: we springen weer eens in de controle over digitale data, worden wijzer met de Design Sprint wegwijzer, krijgen de taal van AI uitgelegd en kijken met argusogen toe hoe Amazon inspeelt op onze gemakzucht.

One Small Step for the Web…

Tim Berners-Lee heroverweegt het internet… Stel je voor dat je controle hebt over je digitale gegevens, zou dat niet geweldig zijn? Welnu, een van de vaders van het internet is een nieuw platform aan het creëren om gebruikers in staat te stellen precies dát te doen. In plaats van niet echt te weten welk bedrijf nou allemaal wat van je weet, weet jij precies welke privé gegevens worden gedeeld. En dan heb je ook nog de hulpmiddelen om deze te beoordelen en vanuit één plaats te wijzigen. Het werkt een beetje zoals hoe apps werken met Facebook, maar dan voor het hele internet. Is dit een game changer? Of de zoveelste vergeefse poging om het systeem omver te werpen? Wij kunnen in ieder geval niet wachten om te zien hoe dit gaat lopen!

Bron: Medium

Enterprise Design Sprints

Het zesde boek alweer, uit de DesignBetter.co serie van Invision. Het gaat over de verschillende fases van en rondom design sprints. Wanneer zet je ze in? Met wie? En wat gebeurt er na een sprint? Dit boek geeft je antwoorden en handvatten om aan de slag te gaan.

Bron: DesignBetter.co

Taal is de sleutel tot echte artificiële intelligentie

Dit artikel betreft zeker rappende robots, algoritmes op online pedofielen jacht en racisme uit teksten kunnen filteren. Maar daarnaast gaat het ook over hoe beperkt de kunstmatige intelligentie eigenlijk nog is, als het aankomt op taal - wat bij de huidige voice-hausse dé sleutel tot interactie is. Ter illustratie, een relevant pizza-voorbeeld uit het artikel: "In mijn cursus geef ik altijd hetzelfde voorbeeld, met twee gelijkaardige zinnen: ‘Ik eet een pizza met ansjovis’ en ‘Ik eet een pizza met mijn dochter’. Dat is een wereld van verschil, maar voor zo’n computer is het aartsmoeilijk om te vatten dat we geen mensen op onze pizza leggen of niet met vissen naar de pizzeria trekken."

Bron: De Tijd

Amazon zij met ons

Geen goodread, maar een goodwatch over Amazon, de grootste webwinkel ter wereld, een van de machtigste tech bedrijven en deels de indicator van hoe onze toekomst eruit zal zien. In ruil voor de supersnelle bezorging van een nieuw scheerapparaat of yogamatje, geven we Amazon toegang tot onze data. VPRO's Tegenlicht laat op imponerende en beangstigende wijze de ambities van Amazon zien, hoe wij als consument ons tot technologie verhouden en welke culturele transformatie dit met zich meebrengt.

Bron: VPRO